Pronájem roubenky
O včelích produktech
Včelí produkty primární
tvořeny v těle včely - vosk, mateří kašička, včelí jed
Vosk
Včely staví své dílo z vosku, který vypocují v podobě tzv. voskových šupinek. Je metabolickým produktem včel mezi 9 až 18 dnem života mladších dělnic, které vylučují voskotvornými žlázkami. Včely sbírají vosk z vlastního těla zpracovávají kusadly a obohacují o další látky. Na 1 kg připadá asi 1 250 000 šupinek. Na 1 kg vosku včely spotřebují 3,5 kg medu a 50 g pylu.
Vosk včely medonosné obsahuje až 284 různých látek - uhlovodíky, monoestery, diestery a volné kyseliny. Bod tání - 62 – 65° C, tuhnutí - 60 – 63° C. Ve vodě je vosk nerozpustný, izoluje teplo.
Využití vosku člověkem
- Běžný vosk je vhodný na svíčky z mezistěn nebo lité svíčky - změna barvy („ voskový květ“), nejedná se o plíseň, ale změnu struktury.
- Ošetřování prasklých kopyt a paznehtů.
- Ozdobné zpracování kovů, ošetření zbraní, dřeva, obuvi, ozdoba kraslic.
- V elektronice – izolátor, stepařské vosky.
- Přidávání do mastí a emulzí.
- E901 – leštidlo na bonbóny (lentilky) nebo bonboniéry, mazání plechů.
Mateří kašička (MK)
Včely vytvářejí sesterské mléko, jejichž funkce odpovídá mateřskému mléku savců, v hltanových žlázách a používají ji pro krmení včelích larev (včelí larvičky tři dny po svém vyhnutí a dále je mateří kašičkou krmena jen matka). Látka homogenní substance kašovité konzistence, bílé až nažloutlé barvy.
Mateří kašičku produkují mladušky ve stáří 3 – 10 dní. Larva zvýší svoji tělesnou váhu v průběhu 5 dnů – tisíc x. (Kojenec by 5 dnů po narození vážil 3,5 tuny).
Složení mateří kašičky (sesterského mléka)
- voda – 70%
- sušina – 30% - v sušině se nachází protein (bílkoviny), sacharidy, lipidy, stopové prvky, aminokyseliny, vitamíny A, C, D, E a další, doposud neznámé látky
Využití mateří kašičky pro člověka (uchovávat v chladu do 5 °C)
- přepracování a únava stav úzkosti
- snížená imunita
- nechutenství
- zlepšení nálady
- předčasné stárnutí (viagra)
- poinfarktový stav
- zácpa
- anorexie
Kontraindikace (neužívat)
- těhotné ženy
- akutní infekční stavy, porucha ledvin
Včelí jed
Slouží včele k obraně před vetřelcem. Obrana proti daleko většímu tvorovi než ona sama obsah váčku musí mít nepříjemné důsledky (0,26 mg jedu u starších dělnic). Včela po použití žihadla na člověka umírá. Jedná se o sekret jedové žlázy včel medonosné (kladélko vajíček získalo funkci žihadla)
Složení včelího jedu - složitá směs chemických látek
Jed je čirá tekutina hořkokyselé chuti a má aromatickou vůni a obsahuje poplašný feromon.
Nejméně 18 farmakologicky účinných látek (enzym, peptidy a aminy).
- Svým složením a podstatou se podobá hadímu jedu.
- Největší složkou jedu (60%) sušiny jsou bílkoviny, další látky (melittin, fosfolipáza, apamin, minimin, MC peptid, hyaluronidáza).
- Zdravý člověk snese bez újmy najednou 200 žihadel, pokud nejde o alergie nebo žihadlo je v jazyku, ústech nebo rohovce.
Jak se vyvarovat žihadlům?
- Používat ochranné pomůcky (závoj, včelařský klobouk, včelařský oděv, kukla, dymák-kuřák)
- Nepožívat v blízkosti včel aromatické látky (kosmetika, benzín, alkohol)
- Nestát včelám před úlem
- Navštěvovat je ve vhodný čas (ne před bouřkou, když prší, večer).
- Nedělat rychlé pohyby – včela sama neútočí na člověka na rozdíl od vosy.
Co dělat, pokud dostaneme žihadlo?
- Radovat se, že se posílil náš imunitní systém a budeme zdravější.
- Šetrně seškrábnout (nevymáčknout) jedním prstem.
- Potřeme cibulí, čpavkem, medem nebo Fenistil gelem, listy petržele, kostkou ledu.
- Alergici použijí – Zyrtec, Medral, Epipen a v případě dalších potíží navštíví lékaře.
Využití včelího jedu pro člověka
Včelí jed je produkt, který v lékařství používali již staří Egypťané, Řekové, i Arabové. Je známo z historie, že Karel Veliký a Ivan Hrozný se léčili na dnu včelími žihadly.
Včelí jed se používá na revmatické onemocnění kloubů a svalstva, tenisový loket, odstranění otoku při podvrtnutí, podporuje krvetvorbu (doporučeno 1-25 žihadel, denně).
Další účinek: baktericidní, léčí záněty, snižuje alergie, snižující krevní tlak, rozšiřování cév, zvyšuje odolnost a ochranu proti škodlivému záření.
Léčba včelím jedem se nazývá apipunktura (na revmatismus).
Včelí produkty sekundární
přinášeny z přírody - propolis, pyl, med
Propolis (včelí tmel, dluž, smoluňka či kyt)
- Jedná se o látku pryskyřičné povahy, kterou vylučují rostlinu na krytí zranitelných částí (výhonky, pupeny, květy, poupat a listí).
- Nalezenou pryskyřici včela vykusuje a míchá se svými slinnými žlázami a dále hněte a také vzniká jako vedlejší produkt při trávení pylu.
- Nemá konstantní složení (není veden jako léčivo).
- Směs včelího vosku a pryskyřic.
Využití propolisu v úle:
- udržování hygieny proti bakteriím a houbám
- tmelení stěn, menších děr a netěsností na zimu
- stavební materiál na zpevnění včelích plástů a buněk
Složení propolisu
- Složení je velmi různorodé – stovky rozličných látek, je vláčný a lepkavý, v chladu.
- Pryskyřičné látky (flavonoidy a estery),vosky a mastné kyseliny, éterické oleje, pyl.
- Organické a minerální látky (Fe, Zn)
Účinky propolis pro člověka
Využívá se jako surový, v kapkách nebo masti. Rozpustný v silnějším alkoholu.
- brzdí růst bakterií a některých virů, bradavice, opary
- tlumí citlivost a bolest zubů, protizánětlivý
- zastavuje růst a ničí některé plísně
- podporuje hojení ran
Propolis nevhodný pro alergické lidi (asi 1%), těhotné ženy, lidé se srdečním omezením.
Pyl
Pylová zrna jsou samčí pohlavní buňky rostlin vytvářená v prašnících kvetoucích rostlin a přenášející se na bliznu. Pyl je přenášen během procesu opylování z prašníků na pestíky v květech větrem, vodou a živočichy (nejvíce včelami).
K čemu slouží pyl včelám?
- Pyl je jediným zásadním zdrojem proteinů (bílkovin), minerálů a vitamínů A,B,C k růstu a obnově tkání včel.
- Na jeden pár pylových rousek obletí včela 80 květů.
Složení pylu:
- Voda, bílkoviny, sporopolenin (obal), sacharóza (cukr), tuky, popel
- Další látky (fruktóza, celulóza, glukóza, škrob a ostatní )
Využití pylu pro člověka (fermentovaný pyl, který je stravitelný)
- Pyl může zmírnit nebo vyléčit sennou rýmu.
- Obnova tkáně – rychlé dodání kvalitní bílkoviny.
- Po těžkých nemocech, po cévních mozkových příhodách, při stresu.
- Při problémech s prostatou.
- Nepoužívat při nádorových onemocněních.
Med - přírodní lék, sladidlo a pochutina
Med prospívá dětem, sportovcům, dospělým i starým lidem – nemocným i zdravým.
Proces vzniku medu
- Přinesení sladké šťávy (nektaru či medovice) do úlu.
- Obohacení o látky z hltanových a pyskových žláz (enzymy a aminokyseliny).
- Odfiltrovávání škodlivé látky (pesticidy, těžké kovy).
- Chemické změny – štěpení na nižší cukry.
- Fyzikální změny – zahuštění (snížení % vody v medu).
- Přemístění do plástu a zavíčkování.
Na 1 kg květového medu je potřeba nektaru z 3 mil. květů (9 obletů zeměkoule).
Složení medu
Voda (18 %) | 13-23 % |
Jednoduché cukry | |
Fruktóza (ovocný) | 27 – 44 % (Květový 38%, Medovicový 32%) |
Glukóza (hroznový) | 22 – 41 % (Květový 31%, Medovicový 36%) |
Vyšší cukry | |
Sacharóza | 0,2-10 % |
Maltóza, melecitóza, dextriny | až 10 % |
Enzymy, organické kyseliny, popel, vonné látky, barviva | |
Vitamíny B1, B2, B6, C, protein, aminokyseliny, tuk | |
Minerály – K (draslík), Na, Ca, Mg, P, S, Zn, Cl, Si, Fe, Cu |
Druhy medu
Nektarový (květový, luční, světlý) med
- přírodní koncentrát nektarů z květin rostlin
- snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů (fruktóza – 38%)
- obsahuje pylová zrna (obohacení o rostlinné hormony, éterické oleje, arom. látky)
- velice ceněn v lidovém lékařství, je lépe stravitelný než medovicový med
- vyšší obsah bílkovin, vhodnější pro děti, pro pacienty potřebující obnovu tkání
Medovicový (lesní, tmavý) med
- je zpravidla tmavší díky rostlinným barvivům v míze dřevin
- obsahuje méně fruktózy (fruktóza 31,8%, ) a více dextrinů oproti květovému
- více minerálních látek a stopových prvků, antibakteriálních látek a enzymů
- obsahem silic je vhodný při onemocněních dýchacích cest
- nízký obsah bílkovin - vhodný pro lidi s onemocněním ledvin a starší lidi
Pastový (krémový) med
Krystalizaci (přírodní proces) se dá částečně zabránit pastováním (šleháním). Takový med je ve vhodnou dobu MECHANICKY zpracován a med si udržuje konzistenci pasty, snadno se roztírá, neteče a nekrystalizuje. Není tepelně ani chemicky upraven.
Jednodruhové medy
- Med řepkový – brassiny (možné protirakovinné účinky).
- Med akátový – vhodný pro malé děti málo pyl zrn.
- Med lipový – medovice i nektar, lipový nádech.
- Med pohankový – rutin (rozšiřování cév), velmi žádaný – nakyslá chuť.
- Zahraniční – vřesový, jedlový, dubový, vrbový, citrusový, borovicový, pomerančovníkový.
Med má široké uplatnění v lékařství, kosmetice a potravinářství (perníky).
Medovina
tradiční nápoj našich předků
Medovina byl tradiční nápoj našich předků (Keltů, Slovanů), který získává zase na oblibě. Jedná se o nápoj vyrobený kvasným procesem podobně jako révové víno. Medovina zahřeje, na duši i na těle.
Okuste tu lahodnou chuť – sladká, medová, sametová, jemně ovocná. Tolik vůní květin a chutí plodů.
Suroviny na přípravu medoviny
- med (květový i medovicový)
- voda
- kvasinky
- živné soli
- aroma na dochucení medoviny (bylinky, ovoce, různé esence)
Jak se medovina vyrábí?
- Smíchání medu a vody v určitém poměru (30 – 60 kg medu na 100 litrů vody).
- Tento základ se buď nevaří, nebo vaří dle zvolené technologie včelařem.
- Po vychladnutí se přidávají speciální kvasinky.
- Medovinový základ kvasí 4 – 8 týdnů při stanovených teplotách.
- Po vykvašení se základ nechá zrát v chladných místnostech 3 měsíce až roky.
- Dále se medovina čistí a filtruje a plní do obalů.
- Pro případné dobarvení medoviny se používá přírodní barvivo kulér (zkaramelizovaný cukr), které se přidává během výrobního procesu.
- Na ochucení se používají bylinky, koření, kyselina citrónová, cukr, víno, ovoce i umělá aroma - jejich přidávání je v různých fázích výroby dle zvolené technologie.
- Po vykvašení a zrání obsahuje medovina 12 – 15 % alkoholu. Pokud má medovina více alkoholu je dochovávaná čistým potravinářským lihem.
Možný vliv medoviny na lidský organismus
Klasická medovina (nedolihovávaná) je alkoholický nápoj, který obsahuje přibližně stejný obsah alkoholu, jako má hroznové víno. Pozitivní vliv medoviny na naše zdraví pouze při konzumaci přiměřeného množství (cca 1dcl denně). Alkohol konzumovaný s mírou totiž povzbuzuje látkovou přeměnu a podporuje prokrvení. V neposlední řadě etanol reguluje hladinu cholesterolu v těle.